Ce este banda desenata

O bandă desenată reprezintă un mijloc de comunicare pe cale grafică, alcătuit cu ajutorul imaginilor și, adeseori, a cuvintelor, în scopul de a ilustra un fir narativ.

Banda desenată este denumirea unei poveşti în imagini, a unei succesiuni de imagini narative, mai întâi cu un text explicativ sub casete (de exemplu Becassine), iar mai apoi, spre sfârşitul secolului al XIX-lea, cu textul sub forma unor dialoguri introduse în casete. De aceea pentru unii specialişti prima bandă desenată din lume este L’Histoire de Monsieur Jabot, un album desenat de elveţianul Rodolphe Toepffer în 1883, în timp ce alţii proclamă ferm că prima bandă desenată este Yelow Kid, desenată de Richard Felton Outcault şi publicată pe 18 octombrie 1896 în The American Humorist. Prima bandă desenată din ţara noastră a fost desenată de Constantin Jiquidi şi publicată în revista Amicul Copiilor.

Banda desenată a devenit un mod de expresie artistică, recunoscut sub numele de a IX-a Artă, fenomen studiat în universităţi, cu prezentări în marile muzee, prezentă la congrese, festivaluri, convenţii etc. Practic, banda desenată a ajuns să creeze adevărate mişcări, coagulând milioane şi milioane de fan-grupuri pe întreg mapamondul.

Created by Web4all
TINTIN România © 2023